Nyt puhuu Ikean uhri: “Näen vieläkin painajaisia!”

Jaa Google+
ikea

Suomalainen mies voi huonosti

Ikean uhri on tavallisimmin 30 – 60 -vuotias mies, joka on pakotettu mukaan ostoksille. Uhrien lukumäärää on käytännössä mahdotonta tilastoida, sillä tyypillinen uhri kokee suunnatonta häpeää eikä tahdo puhua kokemuksestaan.

Järvenpääläinen Pertti on astunut esiin ja haluaa antaa kärsimykselle kasvot.

Se on… kauheaa. Se on yksinkertaisesti jotain kestämätöntä, ja kun piina lopulta päättyy, niin sitä kokee olevansa jotenkin vähemmän ihminen. Vähemmän mies. Ikään kuin palanen sielusta puuttuisi, ja sitä ei voi saada enää takaisin.”

Peli on nyt avattu, ja Pertti toivoo että muut uhrit astuisivat rohkeasti esiin.

Tiedän että meitä on paljon. Tuhansia. Ikean uhri on helppo tunnistaa. Kun näen toisen uhrin, näen sen heti silmistä. Katseemme kohtaavat ja päät painuvat alas. Samassa kaikki palaa takaisin mieleen.”

Päällisin puolin Pertti on vakaa suomalainen mies, mutta aiheesta puhuttaessa herkkyys nousee nopeasti pintaan.

Jouduin Ikeaan kesällä 2003, mutta näen edelleen toistuvia painajaisia. Kippoja ja kuppeja. Tapetteja ja huonekaluja silmänkantamattomiin. Jokaisen kohdalla pitää pysähtyä ja… kommentoida… anteeksi, en voi jatkaa.

Amnesty International tutkii asiaa. On esitetty, että Ikeaan pakottaminen kriminalisoitaisiin, mutta käsittely on vasta alkutekijöissään.

Mainos

 

Paskanjauhantaa